Afvalinzameling verbeterd: Asten krijgt kroonringen

Aan de Albert van Cuijckstraat in Asten zijn de eerste kroonringen geplaatst door wethouder John Bankers en vrijwilligers van Samen Asten Schoon (SAS). Kroonringen helpen inwoners bij het ophangen van zakken voor het PMD-afval. Steeds meer inwoners vroegen om kroonringen, omdat zakken met plastic, blik en drankkartonnen vaak wegwaaien. Ook de afvalinzameler Blink juicht de komst van kroonringen toe, omdat dit het ophalen van afval versnelt en betere werkomstandigheden biedt voor hun medewerkers.

Kroonringen op velerlei verzoek

John Bankers: “SAS heeft meerdere keren bij de gemeente aangegeven, dat kroonringen wenselijk zouden zijn. Ook politieke partijen hebben zich hier wel eens positief over uitgelaten. Ik heb vervolgens aan de ambtelijke organisatie gevraagd om eens te polsen hoe de ervaringen in andere gemeenten zijn en die waren positief. Op basis van al deze signalen heb ik vervolgens opdracht gegeven om het plaatsen van de kroonringen te realiseren.

Snel overal in Asten, Heusden en Ommel

De kroonringen worden de komende weken verspreid over de gemeente geplaatst door Blink. De locatiekeuzes van de kroonringen is gebaseerd op de rijroutes van de afvalwagens. Bankers: “Blink weet waar de kroonringen het beste kunnen hangen, omdat zij tweewekelijks het afval komen ophalen. Met Blink hebben wij wel afgesproken dat als er signalen komen van inwoners dat zaken niet soepel verlopen, dat wij kroonringen altijd kunnen (laten) verplaatsen door Blink of onze eigen buitendienst.”